onsdag 27 mars 2013

Påskhälsning

 
Med en bild på snödroppar fotade på Irland (här blir det bara snödrivor) så vill jag önska er alla en Glad Påsk. Jag hoppas att alla får en skön påsk och att solen vill skina på oss alla.
 
För mig blir det inga stora påskmiddagar utan ett lugnt hemmaliv. Eller lugnt och lugnt, ska måla och röja så just nu är mitt hem som det värsta slagfält med prylar överallt. Men det blir bättre, hoppas jag. Sonen och jag ska äta lamm någon dag, det är så långt det sträcker sig med påskmat.
 
Lite träning har jag också tänkt att hinna med, zumba på långfredagen och så ska det vara ett danspass på söndag på Friskis som är lockande.
 
Upptäckte att jag snart har haft 1 000 besök på min blogg och det känns fantastiskt. Helt otroligt att ni är intresserade av att läsa det jag skriver. Bloggen är helt klart under utveckling och jag tittar mycket på andra bloggar för att få inspiration om upplägg och vad som verkar vara intressant att läsa om. Ni får fortsätta att hänga med så får vi se vad som händer.
 
Glad Påsk alla mina vänner.

måndag 18 mars 2013

Mammadagar

Oj, nu var det längesen sist. Tiden går så fort och min ambition om att skriva oftare håller inte i sig så bra. Men jag tänkte berätta lite om det här med mammadagar.



Min mamma var väldigt dement när hon dog och det sista året var det svårt att prata med henne överhuvudtaget men hon tyckte ändå att det var trevligt när vi kom och hade med oss "gofika" och tog en kopp kaffe med henne. Bäst trivdes hon dock med att sitta ute i samlingsrummet med de andra som bodde på samma våning.

Eftersom det inte blev så mycket till samtal med mamma så bestämde min syster och jag att vi åker dit tillsammans och mamma uppskattade att det pågick ett samtal även om hon inte alls hade koll på vad vi pratade om men ibland kände hon igen något ord eller namn och deltog då i samtalet.

För att sen hitta på något mer trevligt när vi ändå träffades, systeryster och jag, så beslutade vi att vi ska besöka Stockholms alla museer. Och efteråt så blir det mat och dryck. Det är därför som jag lägger upp en del om mina museiebesök på Facebook. Vi försöker komma iväg en gång i månaden under höst till vår. Sommaren spenderas mest i Portugal så än så länge pausar vi under juni och juli.

I lördags var tanken att vi skulle åka till Etnografiska museet på Djurgården. Men eftersom det var kunglig begravning och staden delvis avstängd så beslutade vi att vi går på Fotografiska istället. Och det var vi inte ensamma om. Fotografiska är ett mycket trevligt museum att besöka och kan varmt rekommenderas. Nu är det en utställning av Ruud van Empel som jag gillar jättemycket. Många kan nog bli lite provocerade av bilderna men det är otroligt vackra bilder.



Efter besöket gick vi på Blå Dörren vid Slussen och åt god mat och drack vin. Det blev också en Marguerita på O´Learys eftersom det inte gick något tåg till Västerås på ett bra tag när vi tagit oss till Centralen. Kan rekommendera O´Learys Margueritas, bland de godast jag druckit.

Så nu när mamma inte är i livet längre så kallar vi det fortfarande för "mammadagar" och det känns bra. Blir som ett litet minne av mamma fast hon inte är med oss längre.

fredag 8 mars 2013

På böljan blå och den gröna ön

Av rubriken att dömma så skulle man tro att jag åkt båt till Irland men så var inte fallet. Utan jag har hunnit med att vara på Ålandskryssning och resa till Irland den senaste veckan. Det är mycke´nu.


Lördagen den 2 mars åkte jag tillsammans med ett 70-tal andra damer/flickor/tanter, eller hur man nu ska beteckna oss denna dag då det är Internationella Kvinnodagen, till Åland med Ånedinlinjen.

Mitt sällskap bestod av en del av oss som varit leasingägare av en "tanthäst". Nu var leasingperioden över och insprungna pengar skulle användas till bubbel och trevligheter. Och bubbel fick och trevligt var det och gungade gjorde det också rätt rejält. Märktes mest på hemresan då det inte fanns så mycket bubbel i benen. Trummisen fick sitta och hålla fast i sin utrustning när det gungade som mest.

Att resa med Ånedlinlinjen är ett äventyr i sig. Båten är gammal och K-märkt. Passagerarna är också gamla och vem vet även de kanske är K-märkta. Medelåldern är märkbart hög, mitt deltagande sänkte nog den. Men uppträdandet var detsamma som att åka på kryssning med Cinderella en lördagskväll. Skillnaden är att gästerna är ca 60 år äldre men raggandet och supandet är detsamma.

Båten i sig är charmig även om standarden inte är så hög. Tax-freebutiken är inte större än att man köar sig förbi sortimentet.

Men trevligt var det i alla fall.

Så till den gröna ön. Måndagen efter kryssningen så var det dags för vår enhetsresa till Dublin. Vi skulle åkt under 2012 men arbetsbördan vår så stor hos vissa att det inte var genomförbart då.

 
 
Vi bodde väldigt centralt på Hotel Cassidy. Dublin har ett väldigt kompakt centrum så det är promenadavstånd till det mesta. Vårt hotell låg på den största gatan. Trevligt hotell och bra standard. Jag fick dessutom ett trebäddsrum alldeles för mig själv. Skönt att kunna bre ut sig i en dubbelsäng. Dessutom en alldeles perfekt skön säng.
 
 
Dublin är full av pubar. Har ingen aning om hur många vi passerade under dessa dagar. Denna pub är Dublins äldsta. Fick dock inget besök denna gång. I området Temple Bar finns det många restauranger och pubar och är ett trevligt område att besöka kvällstid.
 

Våren var på god väg när vi var där. Under tisdagen hade vi ett fantastiskt vårväder. Det gällde att passa på att suga i sig vårvärmen. Det var härligt att se hur påskliljor, krokusar och snödroppar hade tittat upp. Vi såg även körsbärsträd som blommade. Kan inte bli bättre än så. Varmt var det också. Nu är det bara att hoppas att det blir vår här också.


Första kvällen var vi på en restaurang som heter Church. Det är en gammal kyrka som man gjort om till restaurang. Mycket trevligt ställe. Kan varmt rekommenderas. Det häftiga är att man bevarat utsmyckningar och orgeln. Vet inte om man måste boka bord i förväg men kanske lika bra det.

Tisdagens middag avåts på Arlington Temple Bar. Under middagen underhölls vi av tre musiker som spelade irlänsk musik. Riktigt duktiga, men de hade placerat oss mitt framför scenen så det blev lite väl mycket ljud. När vi var på väg ut och hem så kom de som skulle dansa Riverdance så det missade vi. Denna restaurang är väl en sån där typisk turistfälla. Trevlig men maten var väl inte av världsklass och underhållningen var standard, irlänsk musik och Riverdance.

Luncherna blev av olika slag. Vi hade inte alltför lång tid på oss mellan våra studiebesök. Sista dagen slank jag in på Burger King och i dessa hästköttstider så står det uttryckligen på kvittot att det är 100 % Irish Beef. Kan man tro på det?

 
Innan vi for ut till flygplatsen så hann vi med ett studiebesök på Guinness. Något som ingen turist missar. Där fick vi lära oss ölets historia och även lära oss att hälla upp en Guinness enligt konstens alla regler. Detta är mitt examensprov. Blev helt godkänt. Sen fick vi också lära oss hur man dricker en Guinness. Man ska få skummustach. Dessutom smakar den bäst när den är +6 grader.

Hem på kvällen och tillbaka i Stockholm vid midnatt. Trött och full av intryck. Men jag ska nog försöka åka tillbaka på semester någon gång. Finns mycket att se och uppleva så jag har en hel del kvar att göra där.

Nu ska det inte resas på ett tag utan jag tänkte hålla mig hemma fram till sommarsemestern. Men vem vet, kanske dyker det upp något trevligt erbjudande.