måndag 25 februari 2013

Teater och museiebesök


 
 
Helgen började med ett besök på Stadsteatern och genrepet av ett Dockhem. Fantastiskt bra och kan rekommenderas. Tänk att den fortfarande är så aktuell trots att det är ett tag sen den skrevs.
 
Fast att helgen började på Stadsteatern är en sanning med modifikation, den började på Barcelona Tapas Bar med tapas och rödvin, sen blev det teater.
 
Medans mamma var i livet så började jag och min syster med våra "mammadagar". Det innebar att vi först hälsade på mamma och fikade lite gott med henne och sen besökte vi ett museum och avslutade med middag. Vi har som mål att besöka alla Stockholms museum. Det kommer att ta ett tag eftersom det finns 87 stycken och vi hinner med 8-10 per år.
 
Vi har fortsatt med våra "mammadagar" fast utan trevligt fika med mamma. Så i lördags var det dags för Spritmuseumet på Djurgården. Inte så stort men trevligt. Det är rätt nytt så det är väldigt fräscht. Just nu pågår tre utställningar. Dels en utställning med konst baserat på Absolute Vodkaflaskan, en lakritsutställning och sen en om sprit i folkhemmet.
 
Lakritsutställningen var intressant och jag hade inte riktigt koll på att det finns såpass mycket sprit med lakrits i sig och att det används i medicin också. Kuckelimuckmedicin innehåller säkert massor av lakrits.
 
Det fanns möjlighet att lukta på olika örter och spritsorter och går ni dit, håll näsan borta från finkeldoften. Fy så läskigt. Hur har folk kunnat dricka finkel.
 
Efter besöket på Spritmuseumet så gick vi till Blå Porten, serveringen på Liljevalchs, och åt lunch. Härliga lammfärsbiffar med ett glas rött. Det blev en härlig dag.
 
Söndagen ägnades åt att få igång bilen och att städa och röja. Solens strålar är obarmhärtiga. Allt damm syns, och då menar jag allt damm. Eftersom början av året mest bestått av sjukdom och resor så har städningen blivit lidande och det syntes väl igår.
 
Nu är det ny vecka som avslutas med nya reseäventyr. En kryssning till Åland med en massa tanthästägare och nästa vecka börjar med en resa till Dublin. Rapport från den kommer på bloggen.

måndag 18 februari 2013

Äventyr i Riga


Den här helgen var det dags för en ny resa. Denna gång en kryssning till Riga. Vi startade på fredagseftermiddagen med att åka till fel terminal. Som tur är, så är jag uppfostrad att vara ute i god tid så vi hann gått och väl byta terminal och komma ombord innan båten skulle avgå.


Som den förutseende person jag är så hade jag sett till att vi hade lite gott att starta vår resa med. Mums. Så småningom så var det dags för middag och den här första kvällen åt vi buffé. Smaskigt var det. Fanns massor av gott att välja bland. Under kvällen blev det sen lite drinkar och titta på underhållningen men eftersom det var fredag och arbetsveckan tagit ut sin rätt så var det sängdags vid halv ett. Och tur var det för då hann vi sova någon timme innan det blev livat i korridoren. Under flera timmar så var det springande och skrikande till och från i korridoren. Och att det gått livat till förstod vi på morgonen när vi såg blod på väggarna.

Morgonen började med champagnefrukost. Ett måste när man åker på kryssning, oavsett vart man åker.

Men väl i hamn så tog vi oss ut i staden med ett första mål att besöka den gamla stadsdelen. Där finns otroligt många vackra gamla hus. De tre husen på översta bilden kallas tre bröder och är från tre olika århundranden.


Ja, sen hittade vi en garnaffär. Ni som känner mig vet att då måste man genast göra ett besök. Och med detta konstverk utanför så blev det ännu mer intressant att gå in. Och det fanns så mycket vackert där. Både vackra garner och färdiga alster. Jag köpte ett paket för att sticka vackra vantar. Det finns många stickade vackra vantar, strumpor och härliga mössor att köpa i Lettland. Finns ingen gräns för mönster och färgkombinationer.

Efter vi vandrat runt en stund i den gamla stadsdelen så fortsatte vi till de gamla zeppelinhangarerna som numera är saluhallar. Det finns fem hangarer och de är fyllda med massor av matstånd och du kan köpa allt vad du kan behöva utöver mat också. Glömde ta en bild därifrån.

Tillbaka i den gamla staden så blev det smarrigt fika och så småningom var vi tillbaka på båten för lite skönhetssömn, den vi missat under natten.



Klart att vi shoppade en del, framförallt ombord. Men jag köpte inte björnkött utan det blev någon typ av starkdryck med kanel, min favoritwhisky och sen garn till vantar, dessa inköp gjorda i Riga.


Middagen blev ryskinspirerad. Förrätten blev ett fat med kallskuret och jag åt lammspett till varmrätt. Dessutom hade de ett gott portugisiskt vin (någon som blir förvånad över vinval) som passade utmärkt till maten.

Eftermiddagen så kollade vi lite på underhållningen och så hade vi köpt lotter för de hade lotteri med fina vinster och min syster vann denna som blir en present till barnbarnen.


Frukost och packning (vilket krävde lite tankemöda) och sen var vi tillbaka i Stockholm. Att kryssa till Riga var trevligt och jag besöker gärna Riga igen, men kanske under en varmare period och då också stanna någon natt på hotell.

Detta var en kort sammanfattning över min resa till Riga. Nu blir det lugnt i två veckor innan nästa omgång resor börjar (bara två, en krysning och en tripp till Irland med jobbet).



måndag 11 februari 2013

Äventyr i Norrbotten

 
 
På torsdagseftermiddagen så bordade vi tåget, min syster och jag, för vår resa till Malmberget och besöket hos min dotter Emelie. Allt började bra och vi åt en god middag bestående av renskav i restaurangvagnen. Till det så blev det lite rödvin. Nöjda och belåtna återvände vi så småningom till vår kupé för en liten sängfösare och så kröp vi till kojs och sov gott.
 
Morgonen fortsatte bra men en riktigt bra frukost och sen tog turen slut. I Långnäs blev vi stående i fyra och en halv timme. Vi såg solen gå upp och vi såg solen gå ner. Orsaken var ett trasigt tåg som stod framför oss. Detta hände strax söder om Murjek. Det vår några resenärer som valt att bara göra en kort tripp till Jokkmokks marknad, dvs nattåg upp, några timmar på marknaden och nattåg hem. Idiotiskt ur min synvinkel, alla vet väl hur pålitliga tågen är. De som gjort så missade marknaden eftersom det blev för kort om tid när vi väl kom till Murjek.
 
Vi hade ingen större brådska så vi satt nöjt i kupén och stickade och läste.
 
Väl framme i Gällivare så blev vi hämtade av Emelie som genast tog oss till gruvan. Där fick vi en jättebra guidning av en kollega till henne. Vi visades runt i nästan två timmar. Det är helt fantastiskt hur mycket vägar och gångar det finns i underjorden. Att inte allt rasar samman. Vi var mycket nöjda efteråt.
 
 
 
Lite mathandling och sen hem och laga en god fisksoppa. Världens enklaste att laga. Man steker lök och vitlök med saffran i lite olja. Två burkar Campells tomatsoppa som blandas med två burkar vatten och sen i med ett fryst fiskblock som kokar tills fisken är finfördelad. Har man lite räkor så kan man slänga i det på slutet.
 
Tidig sänggång eftersom vi skulle upp tidigt för besöket på Jokkmokks marknad.
 
Vi vaknade till ett fantastiskt väder. Dryga minus 20 och strålande sol. Kunde inte klaga. På med massor av kläder och iväg till Jokkmokk.
 
Väl i Jokkmokk så strosade vi runt bland alla marknadsstånden. Jokkmokks marknad har inte så mycket av det vanliga marknadsrasslet utan det är mer hantverk, skinnvaror, mat och varor för rennäringen som säljs där. Vi köpte kött, renskinn, tavla, sittdyna och garn.
 
Vi kikade på modevisning i kylan. Gränsen för modevisningen går vid -25 och vi hade bara -23. Det är blidväder i marknadssammanhang. Förra året var det -42. Efter visningen blev vi kvar för att vänta in renraiden. Under tiden vi väntade så höll vi värmen med dans och allsång. Vi sjöng Jokkmokk Jockes gamla klassiker, Gulligullan. Det var första gången det var allsång på marknaden.
 
 
Vid halv ett kom renraiden och det fanns möjlighet för den som ville att komma nära en ren. Renarna ställde upp sig tillsammans med familjen som ägde renarna och familjen berättade om sig själva och renarna.
 
 
 
Sen blev det dags för lunch och efter lunchen vandrade vi runt ett tag till. Framåt tre tyckte vi att det var dags att åka hem.
 
 
 
Både på vägen till Jokkmokk och på vägen hem mötte vi renar utmed vägkanten. Men dessa stack fort iväg in i skogen när vi kom.
 
Paltmiddag bestående av latmanspalt, färdig mix på påse. Den smakade fantastiskt gott och med paltkoma kollade vi på Mello och QX-gala. Sen var det verkligen sovadags.
 
 
 
Söndagen ägnades åt lite sightseeing i Malmberget och Gällivare. Vi åkte upp på Dundret och tittade på utsikten. Vädret fortfarande fantastiskt. Men oj så mycket snö dom har däruppe. Men de som hade bästa utsikten de var de som åkte med luftballonger. Arctic Balloon Adventure pågick i Gällivare. Det hade varit häftigt att åka med nu när vädret var så bra.
 
Hemresan gick galant. Tåget till och med någon minut före tidtabell. Inte så att det kompenserade vår försening med fyra och en halv timme på uppresan men kändes bra eftersom det var arbetsdag.
 
Detta var ett kort sammandrag från en fantastisk helg i Norrbotten. Jag kan rekommendera ett besök på Jokkmokks marknad. Kan inte garantera att det inte är -40 men absolut väl värt ett besök.

torsdag 7 februari 2013

Omtänk är framtänk

Idag blir det ingen bild. Måste öka på mitt bildarkiv men det får bli en annan gång. Tänkte rapportera vad som egentligen hände igår med mitt omtänk.

Jag har haft många funderingar kring mitt framtida boende. Dels rent ekonomiska men också det att jag bor tre trappor utan hiss och jag blir inte yngre (och det är svårare att bli lättare också).

Det som mest legat i mina tankar är att köpa en liten 1:a i ett hus med hiss. Billig hyra och inte alltför dyr. Kunde få vara sliten istället så kunde jag rusta den som jag vill ha den. Min tanke var också att rusta köket i den lägenhet jag har för att kunna få ut lite mer för den när jag säljer den. Men jag har redan varit med om stora köksrenoveringar så det kändes motigt.

Men igår bestämde jag mig för att jag ska ha en hyresrätt och en nybyggd. Som tur är så byggs det en del i Väsby så det är mycket på gång. Så när jag kom till jobbet så skrev jag in mig i bostadskön hos Väsbyhem och sen kollade jag vad dom har. Och Bingo!

På andra sidan gatan från där jag bor ska det byggas ett fantastiskt område med blandade lägenheter med härliga balkonger, mycket grönt och mycket vatten. Ser jättefint ut. Byggstart september 2013 och inflyttning årsskiftet 2014/2015. Passar mig utmärkt. Vid det årsskiftet börjar mitt nya liv då jag ska bestämma över min almanacka. Alla mina uppdrag jag har idag är borta då och då blir mitt liv mitt eget. Så vad passar inte bättre än att få flytta in i en nybyggd lägenhet. Sen gäller det bara att min kötid räcker. Men enligt Väsbyhem så behövs det oftast inte så lång kötid till nybyggen för att hyran är rätt hög. Så jag har stor förhoppning att det ska gå bra.

Min nuvarande lägenhet är sonen, åtminstone i dagsläget, intresserad av att köpa, annars säljer jag den på den öppna marknaden.

Igår fick jag devisen - omtänk är framtänk. Och det här är verkligen ett omtänk och som ger framtänk.

En sten föll från mitt hjärta när jag tagit detta beslut. Inser också att jag vill inte äga något som kostar pengar att äga, så snart säljer jag bilen också.

måndag 4 februari 2013

Att längta efter ljuset och värmen


 
I lördags var jag på bröllopsfest i Västerås. Det var min systerson som gifte sig. Det var väldigt trevligt. Trevlig stämning, bra orkester, god mat och god dryck. Men mitt under kvällen så fick jag sådan längtan ner till Portugal. Troligtvis berodde det på att vi pratade en hel del om Portugal under kvällen. Men jag tror också att det handlar om längtan efter sol och värme. Och ljuset.
 
Jag längtar efter ljusa kvällar, kunna sitta på balkongen och se flygplanen passera förbi och drömma mig bort. Att kunna njuta av ljusa kvällar och inte vara så fruktansvärt trött. Min tröttklocka slår till så fort det blir mörkt. Det är svårt att orka göra någonting när jag kommer hem utan det blir gärna att sjunka ner framför TVn.
 
Men nu är det inte långt bort innan vårljuset kommer och värmen. Vi kan snart plocka av oss våra vinterkläder och ta på oss lättare jackor och lämna mössa och vantar hemma. Vi kan snart gå barfota i skorna och slippa strumpor. Vi kan snart sitta ute och dricka vin på någon härlig servering. Vi har mycket att se fram emot.
 
Så det är bara att hålla ut och snart är både februari och mars förbi och sen kommer våren.