torsdag 31 januari 2013

Drömmen om att bo vid havet

Foto
 foto. CABANAS-DE-TAVIRA-O-VERDADEIRO-PARAISO
 
 
Jag har länge drömt om att bo vid havet och mitt mål är att jag någon gång i mitt liv också ska göra det. Jag har inte sagt att det måste vara något speciellt hav bara jag kan höra vågornas brus. Men helt klart vore det roligt om jag kunde bo i mitt älskade Portugal.
 
Ni som känner mig vet hur mycket jag älskar att åka dit. Där finner jag lugnet och där mår jag bra. Älskar att känna de ljumma vindarna på kvällarna. Att sitta i halvmörkret och höra alla ljuden och känna vindarna som drar förbi. Det är höjden av lycka.
 
Det blir inte sämre av att mentaliteten i landet passar mig och livet för en "utlänning" är lätt. Sen blir det lättare om man kan språket men det fungerar ändå så bra.
 
Jag fortsätter att drömma, drömma om att kunna bo där stora delar av året eller permanent. Och vem vet, drömmar slår in. Så en dag så har jag min lägenhet och kan åka dit när jag vill. Och då får ni gärna komma och hälsa på i mitt paradis.


måndag 28 januari 2013

Mitt förhållande till djur



 
Jag gillar ödlor. De är fantastiska att se på och dessutom äter de myggor och annat otyg. Den här var dessutom en minivariant och så himla söt. Tyvärr kom han i kläm och dog innan vi åkte hem. Det var sorgsamt.
 
I helgen har jag funderat på vad jag har hemma för dekorationsprylar och inser att jag har en dragning åt djurhållet. Det finns tre fantastiska giraffhuvuden, en flodhäst, en zebra, diverse flamingos, en häst, en stor tavla med en uggla som jag vann vid konstlotteriet och som jag bara älskar, sen ett antal ugglor i diverse former som min syster och dotter sett till att jag fått, det finns också ugglor på jobbet. Så någon dragning till djur har jag. Ändå har jag inte haft många husdjur i mitt liv.
 
Fick en kyckling när jag var sju år. Det var inte så lyckosamt. Det tog mig många år innan jag började äta kyckling. Har också haft hund i ett av mina samboförhållanden och sen hade vi två guldfiskar som LE fick som födelsedagspresent. De blev inte så långlivade. En dog på julafton och det var också lite tragiskt.
 
Jag ska nog ha inte ha levande djur utan njuta av dom som vackra föremål att vila ögonen på och att titta på i levande livet som de små ödlorna i Portugal. Tänker på herr och fru Drake som bor i elskåpet och som vi brukar sitta och studera när vi tar en paus i skuggan på framsidan i Cabanas. Dom är så söta när de springer ut och in mellan stenarna i muren och sen smiter in i elskåpet och ibland ser man bara en svansspets som sticker ut.
 
Ett enkelt lite nöje som gör en glad och varm i hjärtat. Ibland är det de små nöjen som ger mest utdelning.

fredag 25 januari 2013

Allt är inte perfekt och lyckan att få göra omtänk

 
 
Nej, allt är inte perfekt i livet och livet kan aldrig bli perfekt, även om man skulle önska det. Det svåra är att uppskatta det icke perfekta och tycka att det är helt ok.
 
Gillar den här citronen som jag fotade i Cabanas i julas. Dels växer den rakt ut och sen blev det en tvåbent citron. Snacka om att våga vara annorlunda.
 
Jag önskar att jag också skulle våga vara så där annorlunda och inte vara så brydd i min omgivning men tyvärr så blir jag påverkad av det som pågår runt omkring mig och de människor som finns i och kring mitt liv. Men visst sjutton vore det skönt att vara lite udda eller eljest. Att våga lite mer och vara lite tuffare, inte vara så feg och försiktig.
 
Men en fördel med att vara mycket sjuk som jag varit den sista månaden är just det att man helt plötsligt får tid till reflektion som man inte haft förut och som inte var planerad. Och många tankar får tid att tänkas ut till fullo.
 
Omtänk är ett ord jag gillar och under den här månaden har jag gjort en massa omtänk som jag hoppas kommer att visa sig under det kommande året. Alla omtänk är inte stora och revolutionerande men dock innebär det förändringar. Men sen finns det några större omtänk som kanske inte syns inom den närmaste tiden men som så småningom kommer fram i ljuset.
 
Så nu är det dags att se livet från den ljusa sidan (och snart i vårsolens ljus) och börja arbeta med mina omtänk.
 
Idag är det fredag, veckans bästa dag, och jag har en lång, lugn helg framför mig. Förhoppningsvis ska jag kunna Feng Shuia lite bland papper och få lite annat gjort men jag hoppas också att jag ska unna mig en liten tupplur i soffan, en god bok och annat som kan förgylla en ledig helg.


tisdag 22 januari 2013

Tillbaka till livet

Så var jag tillbaka till livet, åtminstone nästan. Små sviter kvar men det ska väl gå över. Nu gäller det bara att hoppas att det inte blir några fler anfall, någonsin mer i livet. Det här var det värsta jag varit med om. Ska röntgas så småningom och då kommer sanningen fram om det finns fler stenar som vill ut och hur stora de är i så fall. Den dagen det problemet.

Nu får jag vara duktig på att sköta om mig så att jag inte blir sjuk igen. Har många roligheter framför mig de närmaste två månaderna så det gäller att hålla mig frisk och kry. Det är bröllopsfest i Västerås, Jokkmokks marknad, trolig resa till Riga, eventuell kryssning till Åland och resa till Dublin. Sen får jag hålla mig hemma ett tag. Så ni förstår att nu gäller det att bli piggelin fort.

lördag 19 januari 2013

Att vakna med smärta



Det är konstigt när man vaknar av att ha ont och inte riktigt kunna lokalisera vad det är och var det är. Vaknade igår med en smärta bak i ryggen och det strålade framåt. Det första jag tänkte var träningsvärk men sen trodde jag att det var blindtarmen. Smärtan ökade och jag ringde sjukvårdsupplysningen som tyckte jag skulle åka till akuten.

Väl där kom man fram till att det var ett njurstensanfall. Ingen höjdare precis. Men bättre att veta vad det är och anpassa sig till det. Smärtan gick över så jag for hem och sov i flera timmar. Det konstiga med njurstenar är att man inte vet varför de uppkommer. Det finns teorier om syror i spenat och rabarber men ingen kan säga med säkerhet varför de uppkommer.

Nu ska jag i alla fall få komma till röntgen och kolla av om det finns fler överraskningar i min njure och sen vänta tills stenen/stenarna kommer ut. Jag vaknade även i morse med ett anfall. Men nu visste jag vad det var och kunde ta smärtstillande. Sen var det bara att somna om och sova några timmar till. För en sak vet jag att dessa anfall tar kraft. Hoppas bara att det inte ska vara varje morgon. Då blir det jobbigt.

Så i helgen blir det lugnt. Lite tvätt och städning med pauser blir bra. Lite stickning och vinterstudion är också lämpliga sysselsättningar. Sen får det bli myspys med mycket ljus ikväll.

onsdag 16 januari 2013

Att skapa en samling

Chair small brass blue
Bild från Edblad

Jag har helt plötsligt blivit intresserad av små stolar. Tycker att dom är söta och det finns i många modeller. Eftersom min syster har några samlingar har jag avvärjt mig från att börja samla på något men av någon outgrundlig anledning har det blivit en samling ugglor och japanska dockor. Det var inte meningen. Men nu blir jag sugen på att samla på stolar. Inte för att jag vill ha många, men några olika vore lite roligt att ha. Tar inte så stor plats heller.

Idag ångrar jag att jag inte köpte någon när vi passerade Köpenhamn på väg till Portugal. Får väl skylla på febern och mitt allmäntillstånd. På en av butikerna på flygplatsen så fanns det flera fina.

Blir bildbevis när jag har införskaffat den första.

tisdag 15 januari 2013

En grå tisdag

Jag har många i min närhet som tycker att jag är gnällig när det gäller vädret. Och det är jag, skäms inte över det heller. Vad är det för fel med att tycka om vackert väder? Jag gillar när det är sol och varmt och man kan gå utan strumpor i skorna. Tycker inte om när man måste bylta på sig en massa kläder och allt är bara blött, grått och moddigt. Som det är idag.

Jag är ingen vintermänniska. Det har blivit tydligare med åren att jag borde bo i ett annat klimat. Men tyvärr så måste jag försörja mig också. Men dyker chansen upp att kunna flytta söderut, långt söderut, så kommer jag att ta den. Är trött på vinterdepp utan vill ha ljumma vindar. Därav namnet på bloggen.

När jag sitter nere i Portugal och känner ljumma vinder svepa runt mig då mår jag bra. Ljumma vindar står för min dröm att kunna på i Portugal under stora delar av året. Och drömmar kan slå in.

Så varje morgon när jag går till jobbet och det är mörkt och kallt tänker jag att det är en dag närmare till våren. Det hjälper lite i alla fall.

söndag 13 januari 2013

Vänner



Ett annat av mina löften till mig själv för 2013 är att träffa mina vänner oftare. Med en full almanacka så har det inte varit så lätt att hitta tider för att träffa mina vänner så tyvärr så är det många som jag inte träffat så ofta som jag velat. Men nu ska jag prioritera om.

Så bra det blev då Anette bjöd in till en kväll på lokal i Väsby. Det blev en jättetrevlig kväll. Otvunget med trevliga samtal även en del allvar men mycket skratt fanns det också plats för. Det är så en bra kväll ska vara. Träffas och prata om allt och massor av skratt. Sen skadar det inte att maten dessutom var god och vinet fanns inget att klaga på heller.

Jag är så tacksam för att jag har fått många nya vänner så här i "vuxen ålder". Det är inte alltid så lätt att få riktigt goda vänner när man passerat ungdomen. Vänner som man känner att man kan dela glädje med men också sorg och smärta med. Som tar en för vad man är och man vet att man kan ringa till i alla lägen och få stöd och hjälp om man behöver det eller bara dela med sig av roliga saker som händer i livet. Sådant är guld värt.

Jag är så tacksam över de vänner jag har, nya som gamla, och hädanefter ska de få mer plats i mitt liv. Så tack Anette, Åsa, Anki, Lena, Eva och Anneli för en härlig kväll.

lördag 12 januari 2013

Varför börja blogga?





Ja, varför har jag bestämt mig för att börja blogga? Vem kan ha intresse av att läsa vad jag skriver? Ja, egentligen ingen. Men jag har lite skrivklåda och det här är ett sätt att få "skriva av mig" lite.

Jag har tänkt att 2013 ska bli starten på en lugnare tid för mig där jag prioriterar om i min almanacka så att jag har tid för mig själv. Och också att jag har plats för mer spontana infall och kunna tacka ja när jag får inbjudningar till roliga saker.

Min almanacka har varit så knökfull att det inte funnits mycket utrymme till oplanerade saker. Så ska det inte bli igen. I framtiden ska JAG bestämma över min tid. Det gör att jag också börjar avveckla en del aktiviteter som bundit upp min tid. Det känns jättebra.

Vad kan då tänkas dyka upp i den här bloggen?

Förhoppningsvis ska jag komma igång med att fotografera mera så bilder från mina försök som fotograf kommer säkert upp här. Sen kommer det också att bli både flärd, nöje, kultur, tips på böcker, Portugal så klart och säkert också en massa dravel. Det här är min blogg och jag bestämmer. Men dyker det upp önskemål så kanske jag nappar på det.

Men förbered er på det mesta. För framförallt ska det handla om livet här och nu, vad som händer i mitt liv och runt omkring mig.

Välkommen till min värld som inte är intressant för någon annan än för mig men kanske kan jag roa någon.

torsdag 10 januari 2013

Det här med bilder...

Försöker lägga in en bild men går helt bet. Får luska mer i det och återkomma när jag löst det.

Premiär

Ett av mina nyårslöften är att skapa en blogg där jag tänker skriva om livet här och nu. Detta är mitt preminärinlägg i bloggen. Jag har mycket att lära när det gäller att blogga men skam den som ger sig. Nu är det i alla fall gjort. Bloggen är startad och nu är det bara att skriva på.